קיראן מזומדר שאו הגיעה להמון הישגים בחייה, מעבר לאימפריית הפארמה שהקימה, היא הייתה היו”ר של המכון ההודי לניהול, בנגלור. בשנת 2014, היא זכתה במדליית הזהב של אותמר על תרומה יוצאת דופן להתקדמות המדע והכימיה והייתה ברשימת 50 הנשים המובילות במגזין טיימס לשנת 2011 ברשימה של נשות העסקים.
אבל איך הכל התחיל?
חינוך
קירן מזומדר נולדה בבנגלור במדינת קרנטקה, להורים מקבוצת המיעוט האתני גוג’ראטי. אביה של שו היה מנהל בכיר במבשל יונייטד. היא למדה בבית ספר לבנות בעיר, וסיימה את לימודיה בשנת 1968.
לאחר מכן למדה בקולג’ מאונט כרמל, בנגלור, המהווה מכללה לנשים המציעה קורסים קדם-אוניברסיטאיים כשלוחה של אוניברסיטת בנגלור. שו למדה ביולוגיה וזואולוגיה, וסיימה את לימודיה בהצטיינות באוניברסיטת בנגלור עם תואר ראשון בזואולוגיה בשנת 1973, למרות שחלומה היה ללמוד רופאה.
קריירה משפחתית של בירה
אביה של שו, ראסנדרה מזומדר, כאמור היה מנהל הבירה הראשי של מבשלות הבירה יונייטד, לכן עם סיום לימודיה הציע לה ללמוד את מדעי התסיסה, ולבוא לעבור עימו במבשלת הבירה; תחום מאוד לא מסורתי לנשים בהודו.
מזומדר הקשיבה לעצת אביה, ועברה ללמוד באוניברסיטת מלבורן באוסטרליה כדי ללמוד את המדע והאומנות של לתת וחיטה. בשנת 1974, היא הייתה האישה היחידה שנרשמה לקורס מבשלים (ברומאסטר) והגיעה למקום הראשון בכיתתה. היא קיבלה את התואר כמבשלת בירה מקצועית ב-1975, לצד גאוותו הגדולה של אביה.
קריירה כברומאסטרית
קירן מזומדר עבדה כמתלמדת במבשלת בירה בקרלטון ויונייטד (מבשלות בירה בעיר מלבורן), וכמתלמדת בעוד שתי מבשלות בירה שונות באוסטרליה. היא גם עבדה במשך זמן מה כיועצת טכנית בחברת בירה הודית בכלכותה וכמנהלת טכנית בחברה נוספת, בכדי לצבור ניסיון נרחב בתחום בין השנים 1975 ו-1977.
עם זאת, כאשר חקרה את האפשרות לקדם את הקריירה שלה בבנגלור או בדלהי, נאמר לה שלא ניתן להעסיק אותה כמבשלת בירה בהודו כי “זו עבודה של גבר”. מה שהוביל את קירן לחפש הזדמנויות בחו”ל, לרבות הצעת משרה נחשקת בסקוטלנד.
החזון של ביוקון
כאשר מזומדר פגשה את לסלי אוצ’ינקלוס, המייסדת של Biocon Biochemicals Limited, מקורק, אירלנד, היה לשניים ברור שזאת תחילתה של ידידות מופלאה. החברה של Auchincloss ייצרה אנזימים לשימוש בתעשיית הבירה, אריזות המזון והטקסטיל. Auchincloss חיפשו שותף בהודו שיעזור להקים חברת בת הודית שתספק להם חלבון המופק מצמח הפאפייה הקרוי פאפין Papain. מזומדר הסכימה לקבל על עצמה את התפקיד בתנאי שאם לא תרצה להמשיך שישה חודשים לאחר מכן, תקבל תפקיד של ברומאסטר בדומה לזה שהיא ויתרה עליו.
בזכות האנזימים
לאחר תקופה קצרה כמנהלת מתלמדת בחברת ביוקון, חזרה קירן מזומדר להודו בכדי ללמוד עוד על העסק. היא הקימה את המשרדים והמפעלים של ביוקון הודו Biocon India ב-1978 במוסך של ביתה השכור בבנגלור בזכות הון ראשוני של עשרת אלפי רופי.
הפרויקטים הראשונים של החברה התמקדו במיצוי של פפאין (אנזים מפפאיה המשמש לריכוך בשר) ואיסינגלס (שמתקבל משפמנון טרופי ומשמש להבהרת הצבע של הבירה).
תוך שנה מיום היווסדה, הצליחה ביוקון הודו לייצר אנזימים ולייצא אותם לארה”ב ולאירופה. מדובר בחברה ההודית הראשונה שהצליחה לעשות זאת, בזכות הנהגתה הממולחת של שו.
בסוף השנה הראשונה שלה, מזומדר השתמשה ברווחיה לרכישת נכס בשטח של 20 דונם עם תוכניות להתרחבות עתידיות, אשר נשענו על הצלחתה בפיתוח וייצור אנזימים המשמשים תעשיות שונות.
מאנזימים לחברת תרופות
קירן מזומדר מינפה את הצלחת הפרויקטים המוכוונים אנזימים של ביוקון הודו על מנת להיכנס לתחום התרופות, והחלה להנהיג מעבר של החברה לפעילות רחבה בתחום ייצור התרופות. מהלך זה קידם אותה מאמצע שנות ה-80 של המאה הקודמת לאחת מהנשים העשירות בהודו, העוסקת בתחום המשיק לתחום הרפואה ועוזרת לאינספור אנשים בהודו וברחבי בעולם למצוא את הבריאות.