רקע
מיכלסון נולד למשפחה יהודית אשכנזית והחל את הקריירה שלו כמהנדס. לאחר שסיים את לימודיו בהנדסה אזרחית תעשייתית במכון להנדסה אזרחית סמארה בשנת 1977, הוא החל לעבוד כמנהל עבודה בחברת בנייה והרכבה באזור טיומן בסיביר. אחד הפרויקטים הראשונים שלו היה עבודה על צינור הגז אורנגוי-צ’ליאבינסק.
בשנת 1985, מיכלסון מונה למהנדס הראשי של חברת Ryazantruboprovodstroy.
בשנת 1987, הוא הפך למנהל כללי של חברה נוספת בשם Kuibishevtruboprovodstroy. בשנת 1991, Kuibishevtruboprovodstroy הייתה אחת החברות הראשונות שעברו הפרטה לאחר פירוק ברית המועצות.
הדרך להצלחה של לאוניד מיכלסון
מיכלסון התחיל את הקריירה שלו כמהנדס. לאחר נפילת ברית המועצות הוא רכש חלק בחברת בניית צינורות מופרטת, ומתוכה הקים את חברת נובאטק Novatek כדי להבטיח את ההנפקה של רישיונות לחיפוש גז באזור ימאל-ננט.
נובאטק הונפקה ב-2005, ומשכה את תשומת ליבו של גנאדי טימצ’נקו, מיליארדר שנחשב למקורב לולדימיר פוטין, שמשאבי וולגה רכשו בהדרגה 23% ממניותיו. גם גזפרום שבשליטת המדינה מחזיקה ב-10% או יותר.
עם כל התמיכה הזו מאחוריה, מניות נובאטק התנערו מהסנקציות האמריקניות במהרה והגיעו לשיאים חדשים בשנת 2016. חלקו של מיכלסון בחברה שווה 7 מיליארד דולר.
השקפת עולם ודעות פוליטיות
לאוניד מיכלסון נחשב לתומך של ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה. הוא לא משתף הרבה מהשקפות עולמו, אך ניתן להניח שבדומה למיליארדרים רוסים אחרים, הוא מרגיש תחושות נוסטלגיה לעבר העשיר של ברית המועצות.
בשנה שעברה קרן האמנות של מיכלסון מימנה תערוכה בניו יורק בשם “אוסטלגיה”, בה הוצגו יצירות אמנות ממדינות הגוש הסובייטי לפני נפילת חומת ברלין. כתוצאה מכך, פרשנים רבים קטלגו את מיכלסון כאיש נוסטלגי אשר מתגעגע לעבר הסובייטי של רוסיה, וזאת למרות המגבלות העסקיות אליהם הוא מודע.
חייו הפרטיים
ליאוניד מיכלסון נשוי עם שני ילדים ומתגורר במוסקבה. בתו, ויקטוריה, למדה תולדות האמנות באוניברסיטת ניו יורק ובמכון קורטולד בלונדון. על שמה נקראת קרן ויקטוריה, אותה הקים מיכלסון לקידום אומנות עכשווית. הוא ידוע כאיש משפחה אוהב, אשר שם את צורכי בני משפחתו במקום הראשון גם בעיתות משבר.
סנקציות
מיכלסון הוא אחד מה”אוליגרכים” הרוסים שנקראו בחוק ה”מאבק נגד יריבי אמריקה” באמצעות סנקציות, CAATSA, שנחתם בחוק על ידי הנשיא דונלד טראמפ בשנת 2017.
החוק מהווה חלק מהמאבק של ממשל טראמפ ליצור לחצים כלכליים על רוסיה, במיוחד לאור כיבוש חצי האי קרים מידי אוקראינה בשנת 2014.
עסקים בשנים האחרונות
בשנת 2017 מיכלסון רכש 17% ממניות החברה Sibur של מקיריל שמאלוב, חתנו לשעבר של פוטין, ולימים גם הגדיל את אחזקתו במניות החברה ל-48%.
בשנת 2021, התמזגה סיבור עם קבוצת TAIF יחד עם נכסים נרחבים ברפובליקה של טטרסטן; בין הבעלים של TAIF נמצאים הבנים של הנשיא הראשון של טטרסטן, מה שעשוי להצביע על יחסיו האישיים של מיכלסון עם דמויות מפתח בעולם הפוסט סובייטי מאז ועד היום.