הכירו את דיאן הנדריקס (Diane Hendricks), הבעלים של ABC Supply והאישה העשירה בארה”ב ב”כוחות עצמה” (Self-made).
“תמיד חלמתי ללבוש חליפה”
הנדריקס מעידה על עצמה שתמיד היו לה חיים יפים ונעימים. היא גרה בחווה כאחת מתשע בנות, בבית נחמד, גדול ובמראה אמריקאי. אביה אסר עליה לבצע עבודות בחווה בטענה כי אלו עבודות לגברים ולמרות זאת היא הייתה מעדיפה לבלות בחוץ מאשר בבית בעבודות המיועדות לבנות. הילדות שלה הייתה טובה, אך היא תמיד חלמה להגיע לעיר ולהצליח בגדול.
כשהייתה בת 17 הנדריקס נכנסה להיריון מהאהבה הראשונה של חייה. כראוי לאותה תקופה ולמה שההורים שלה ראו לנכון, השניים התחתנו ובגיל 21 התגרשו. בתקופת ההיריון היא לא יכלה להגיע לבית הספר כיוון שהדבר לא היה נהוג. כדי להצליח לסיים את הלימודים היא נאלצה ללמוד לאחר שכולם עזבו וההשכלה שלה כוללת תעודת בגרות.
ההורות המוקדמת לא הפריעה לה לשאוף גבוה ואפילו להפך, היא גרמה לה לדבוק במטרה ולהתמקד בה עוד יותר. לאחר שנישאה לבן זוגה וסיימה את בית הספר התיכון השניים עברו לג’נסוויל. שם התקבלה לעבודה במפעל קרייזלר בפס הייצור של עטי “פרקר”. הנדריקס לא התחברה לאורך החיים במפעל והיא ניסתה גם לעבוד במלצרות אך היא לא הרגישה שמסלול זה יעזור לה לממש את החזון הגבוה שלה לדרך בה לדעתה החיים צריכים להיראות.
נקודת מפנה ושמירה על מוסר עבודה גבוה
החלום להגיע גבוה ליווה את הנדריקס מגיל צעיר, אך כבת לחוואים היא לקחה איתה תכונה חשובה שליוותה אותה לאורך כל הדרך – מוסר עבודה גבוה. שבוע לאחר גיל 21 היא התגרשה מבן זוגה ועל אף שהייתה צעירה, עם ילד קטן, לא היה לה כל ספק שהיא תוכל לגדל אותו בעצמה.
בשלב זה היה לה צורך למצוא דרך לפרנס את עצמה והיא פנתה למכירת פרויקטים של בתים חדשים. בניגוד למכירת בתים מיד שנייה, על מנת למכור פרויקטים חדשים לא היה צורך ברישיון תיווך ובמקביל לעבודה היא גם למדה למבחני התיווך. בנוסף לעובדה שהעבודה אפשרה לה להרוויח יותר כסף, היא גם ראתה בה אפשרות לגדול ולצמוח.
בעבודתה החדשה פגשה הנדריקס את בן זוגה ובהמשך, שותפה לעולם העסקי, קן הנדריקס. קן עזב את לימודי בית הספר כשהצטרף לאביו בעבודה בתחום קירוי הבתים. כמו דיאן, גם הוא האמין במוסר עבודה גבוה והחלום שלו היה לפתוח חברת גגות משלו. את החלום הגשים בשנת 1963.
לקנות, לשפץ, להרוויח
ההשקעה הראשונה של הנדריקס ובן זוגה הייתה בתחום שיפוץ הבתים. הם רכשו בתים ישנים, שיפצו אותם והשכירו אותם. בתקופה זו אפשר היה לרכוש בית ב-10,000$ אבל המחיר הוא לא סוד ההצלחה אלא ההשקעה והעבודה הקשה בדרך. בזמן שדיאן הייתה עסוקה בשיפוץ ויחד עם אביו של קן שברה קירות, הניחה חלונות והפכה את הבתים שרכשו לבתים למגורים, קן עסק בהרחבת עסק הגגות שלו.
השניים עבדו שעות רבות ועד לשנת 1970 העסיקה החברה של קן יותר מ-500 עובדים. תוך שלוש שנים מהרגע שדיאן החלה ברכישת בתים היו ברשותה קרוב ל-100 בתים. בשנת 1975 השניים התחתנו.
לאתר את הצורך ולענות עליו מעל ומעבר
ההנדריקסים הכירו מקרוב את עולמם של הקבלנים. הם עבדו בתחום הבניה, הבינו את הצרכים ובנוסף הכירו את היחס שקיבלו הקבלנים. לרוב היה מדובר על אנשים שמגיעים בטנדרים מלוכלכים והחנויות השונות לא הרגישו צורך לשרת אותם בצורה יוצאת דופן. השניים זיהו קושי אמיתי באותה התקופה והבינו שהגיע הזמן לתת לקבלנים מענה טוב יותר.
קבלנים בתחום הבניה נאלצו באותה תקופה להסתובב בין סיטונאים שונים כדי לחפש את כל מה שהם צריכים. במקום אחד מכרו חלונות, באחר שטיחים ולא הייתה חנות אחת שהציעה תחת קורת גג אחת מענה מלא לכל הצרכים שלהם. חוסר היעילות בזבזה לקבלנים זמן רב ובנוסף, החנויות שכן היו התייחסו ללקוחות בזלזול.
השניים החליטו לשנות את המצב, להתחיל להתייחס לקבלנים בכבוד ולייעל את השקעת המשאבים שלהם. במשך שנתיים הם ישבו על תוכנית עבודה שבסיומה הקימו את ABC Supply. לפני שהם פתחו את החנות הראשונה כבר היה להם ברור שהם רוצים שיהיו להם 200 חנויות.
הם רצו להציע לקבלנים את כל מה שהם צריכים תחת קורת גג אחת, מדלתות וחלונות ועד לכלי עבודה. הם רצו להעניק לקבלנים הרגשה טובה בזמן הקניה ולחסוך להם את זמן הנסיעה ממקום אחד לאחר. כדי להצליח במשימה השאפתנית, בשנת 1982 הם נטלו הלוואה בנקאית על סך 900,000$ כנגד כל הנכסים שהיו בבעלותם.
עם הסכום שקיבלו רכשו שלוש חנויות כושלות והפכו אותן למרכזים הראשוניים לאספקת ציוד לקבלנים. המודל העסקי עבד טוב, אך כשהגיעו לפתיחת החנות החמישית הם גילו כי הבנק לא רוצה להמשיך לתת להם אשראי. הסיבה לכך לא הייתה חזרת כספים אלא אשראי לא מוצלח. לימים אמרה דיאן כי הסיבה לכך הייתה שהם נהגו לעשות עסקים בצורה שונה מכפי שהבנקים היו רגילים לה. הם ניהלו את העסקים שלהם ביושרה ובמקצועיות.
בסופו של דבר הזוג התגבר גם על הבנקים והצליחו לקבל אשראי בנקאי בעזרתו פתחו תוך שלוש שנים בלבד 33 חנויות. אין כל ספק שההדנריקסים ידעו לזהות הזדמנויות ובשנת 1984, כששהו בחופשה, שמעו השניים על מכירת מרכזי הפצה לייצור גגות בבעלות GAF. השניים הפסיקו את החופשה מיד כדי לבדוק את 13 החנויות שעמדו למכירה. מציאת הזדמנויות, רכישת עסקים וייעול שלהם הפכו להרגל. בשנת 1986 כבר הוקמו 50 חנויות ברשת וההכנסות שלה עמדו על 183 מיליון דולר.
הצצה למשפחת הנדריקס
ההנדריקסים לא רק החזיקו בעסקים שונים אלא גם במשפחה מיוחדת. דיאן הייתה אמא לילד אחד כשהכירו ולקן נולדו ארבעה ילדים מאשתו הראשונה. לשניהם יחד נולדו עוד שני ילדים ובסך הכל הם גידלו 7 ילדים. השניים העידו על עצמם שהם היו עסוקים בעבודה ולכן לא לקחו את הילדים לכל משחקי הכדורגל, אבל גם העידו שהם היו נוהגים לאכול עם הילדים בערב ושמעולם לא דיברו על עבודה בשעות הלילה או בסופי השבוע.
סופי השבוע היו מוקדשים תמיד למשפחה ולחיי החווה ובאמצע השבוע השניים עבדו שעות רבות ורק בשנות השמונים החלו השניים לגלות יציבות פיננסית. בשנת 2007 נהרג קן בתאונת עבודה ודיאן המשיכה לנהל את החברה לבדה.
המשבר של 2009 היכה גם ב-ABC ולאחר צניחה של 10% במכירות סגרה החברה 30 חנויות, אך בשנת 2010 החברה ביצעה רכישה ענקית שהובילה אותה להיות בעלת 480 חנויות ב-45 מדינות ועם מחזור מכירות העולה על 4 מיליארד דולר.
להסתכל קדימה על העתיד
דיאן הנדרסון לא רק מחזיקה בתואר מיליארדרית שעשתה את הונה בכוחות עצמה אלא גם תורמת מזמנה לפיתוח תוכניות חינוך. היא מאמינה שיש לסייע לדור העתיד לדעת מה הוא יהיה כשיגדל ושיש צורך ביותר ידע מקצועי. היא סייעה בהשקת תוכנית בניה לתלמידים, תוכנית שמלמדת אותם את יסודות וניהול הבניה ולא רק.
בעזרת התוכניות של הנדריקס יותר ילדים נחשפים לעבודות מגוונות כולל בבתי חולים, בעולם הבניה, המסעדנות ועוד רבים וטובים. היא מסתכלת קדימה, על העתיד של הסביבה ומאמינה שחשוב לתרום בחזרה לחברה.
ספרים מומלצים על ידי דיאן הנדריקס
באחד הראיונות נשאלה הנדריקס איזה ספר כל יזם צריך לקרוא. בתשובה אמרה כי היא לא יכולה להגביל את ההמלצה לספר אחד בלבד ושהיא בעצמה קראה את כל מה שהיא יכלה לקרוא. חשוב לקרוא חומרים שונים, לפנות למקורות מידע מגוונים ולקבל את המידע הנחוץ לבניית העסק ולהבנת הצרכנים.