לפי פורבס, השווי הנקי של ג׳ורג׳ סורס עומד על ממוצע של 8.6 מיליארד דולר נכון ליוני 2022. פורבס כינה אותו בתור “הנותן הנדיב ביותר” במונחים של תרומת אחוזים מהשווי הנקי שבבעלותו.
סורס גם המייסד והמממן העיקרי של האוניברסיטה המרכזית באירופה, בודפשט, המהווה מרכז אזורי מוביל ללימודי מדעי החברה.
סורס והשואה
סורס הוא אמריקאי יליד הונגריה, שנולד בבודפשט למשפחה יהודית לא שומרת מצוות, שרד את הכיבוש הנאצי של הונגריה ועבר לבריטניה ב- 1947.
במהלך השואה, הסתיר סורס את זהותו כיהודי וגר עם משפחה הונגרית נוצרייה, אשר הייתה מקורבת להוריו ומוכנה לשמור על זהותו בסוד. במהלך השואה, סורס עבד כנער בשירות הנאצים, וקטלג את ממונם ורכושם של יהודיי הונגריה.
עד היום זוכה סורס לביקורת רבה על פעילותו באותה תקופה כנאצי מן המניין, שכן באותו הזמן שבני עמו הוסעו לתאי הגזים, הוא חי חיי מותרות בשירות השלטון הנאצי.
המעבר לאנגליה
המעבר של סורס לאנגליה היווה שינוי משמעותי עבורו, ופתח עבורו דלתות ואפשרויות קריירה חדשות ומזמינות. הוא למד בבית הספר לכלכלה של לונדון והוענק לו תואר ראשון בפילוסופיה ב- 1951, ולאחר מכן תואר שני בכלכלה באוניברסיטה היוקרתית London School of Economics.
כאשר נשאל “איך הפך ממהגר לאיש כספים?”, סורס השיב, “ובכן, היו לי מגוון של עבודות ובסופו של דבר מכרתי סחורה מפוארת על שפת הים, פריטי מזכרות, וחשבתי: זה ממש לא מה שהייתי צריך לעשות… אז, כתבתי לכל מנכ”ל בכל בנק מסחר והשקעות בלונדון וקיבלתי רק תשובה אחת או שתיים. בסופו של דבר כך קיבלתי את העבודה היוקרתית הראשונה שלי בבנק, וזו הייתה ההתחלה של שארית חיי.”
תחילתה של קריירה מוצלחת
סורס החל את הקריירה העסקית שלו בעבודות שונות בבנקים סוחרים בבריטניה ולאחר מכן בארצות הברית, לפני שהחל את קרן הגידור הראשונה שלו, Double Eagle, בשנת 1969.
הרווחים מהקרן הראשונה שלו סיפקו את הכסף הראשוני להקמה וניהול של קרן סורס; קרן הגידור השנייה שלו, בשנת 1970.
עם הזמן, השם של הקרן שונה ל- Quantum Fund והיא הייתה לחברה העיקרית שסורס ייעץ בה במשך שנים רבות. עם הקמתה, היו ל- Quantum Fund נכסים בניהול של 12 מיליון דולר, ובשנת 2011 היו לה נכסים בשווי 25 מיליארד דולר, שהוא רוב השווי הנקי הכולל של סורס. לימים, קרן סורס הפכה לימים לאחת מקרנות ההשקעות המוצלחות בעולם המערבי.
סורס וישראל
כשנשאל סורס מה דעתו על ישראל, בראיון למגזין “הניו יורקר”, השיב סורס: “אני לא שולל מיהודים את הזכות לקיום לאומי – אבל אני לא רוצה להיות חלק מזה.”
בשנת 2016, האקרים פרצו למיילים של סורס תחת קרן “החברה הפתוחה” ופרסמו את התחושות האמיתיות שלו. המיילים העידו כי יש לפי סורס יש לשים למטרה “לאתגר את המדיניות הגזענית והאנטי-דמוקרטית של ישראל” בפורומים בינלאומיים, בין השאר על ידי הטלת ספק במוניטין של ישראל כדמוקרטיה.
עם השנים, סורס מימן ארגונים לא ממשלתיים שמתחו ביקורת פעילה על המדיניות הישראלית, כולל קבוצות שמפעילות קמפיינים למען תנועת החרם והסנקציות נגד ישראל.
תיאוריות קונספירציה
בגלל זהותו היהודית, עושרו ופעילותו הפילנתרופית, סורס תואר כ”מילת הקוד המושלמת” לתיאוריות קונספירציה המאחדות אנטישמיות ואיסלאמופוביה.
תיאוריית קונספירציה בולטת הקשורה לסורס היא שהוא עומד מאחורי משבר המהגרים האירופי או ייבוא המהגרים למדינות אירופה. ממשלת הונגריה השקיעה מיליוני דולרים בקמפיין כרזות על מנת להגן על סורס מפני ההאשמות.
לדברי האנתרופולוג איוון קלמר, “רבים מאויביו הבוטים ביותר בהונגריה ומחוצה לה ראו בו (סורס) מוביל קהילה בינלאומית שכללה יהודים אחרים כמו הרוטשילדים, כמו גם בונים חופשיים והאילומינטי. זאת על מנת לפגוע בעולם המערבי ובהרמוניה שלו.”