כשאנחנו מסתכלים על האנשים העשירים בעולם כיום כמו ג’ף בזוס, אילון מאסק ואחרים, אנו מתפעלים משווי נטו בלתי נתפס שמתקרב ל-200 מיליארד דולר. אך למעשה, יש אדם אחד שהיה עשיר מהם. הוא היה כל כך עשיר, שאם נתרגם את שווי הכסף שלו להיום, הונו יהיה למעלה מפי 2 (!) מהאדם העשיר ביותר שחי כיום. הכירו את ג’ון ד. רוקפלר שנכון לנובמבר 2022, הונו נאמד בכ-418 מיליארד דולר בתרגום לאינפלציה של ימינו.
אז איך זה שאחרי מאה שנה של התפתחות אישית בה היזמים הפכו לחריפים ומתוחכמים יותר ו”עמדו על כתפי ענקים”, אף יזם לא מצליח להתקרב לשווי הנטו אליו הגיע ג’ון ד. רוקפלר? איך הילד הקתולי הצנוע שהתחיל בלי כלום הקים בכוחות עצמו תאגיד שהגיע לשווי של 1 טריליון דולר והשתלט על 90% מתעשיית הנפט בארצות הברית? ללא ספק ג’ון ד. רוקפלר הוא הטייקון הגדול מכולם, במאמר הבא ננסה להבין כיצד חשב והתנהל כדי להגיע לאן שהגיע.
ג’ון ד. רוקפלר, שנולד ב-1839 סלל את דרכו אל עולם העסקים דרך הקמת בתי זיקוק של תוצרים שונים, שאז טרם הופקו. הוא עשה זאת יחד עם שותפיו סמואל קלרק, שעזב את הפרויקט במהרה ומוריס אנדרוז. באותה תקופה, בבתי זיקוק היו מפיקים קרוסין כאשר את הבנזין, זפת ונפטא היו משליכים כפסולת. הדרך שלהם להרוויח הייתה מדהימה להפליא: ניצול החומרים שהיו מושלכים לשימושים שונים בתעשייה. עד מהרה, הם הפכו לעסק שמייצר בנזין שהפך לדלק, פרפין שהגיע לתעשיית הנרות, זפת וחומרים נוספים, שאף אחד לא חשב בכלל להפיק מהם תועלת – את הכל הם ייצרו מתוך החומרים המגיעים ממעמקי האדמה ועד מהרה העסק שלהם גדל לבל היכר.
ילדות של קשיים כלכליים
רוקפלר נולד בריצ’פורד, ניו יורק. אביו היה חצי גרמני וחצי אנגלי, ואמו ממוצא סקוטי-אירי. בילדותו, הבית כמעט תמיד סבל מקשיים כלכליים. אביו היה נוכל שמכר “תרופות” שקריות, הבטיח הבטחות בידיעה מראש שהן לא יכולות להתממש במציאות, והכל למען בצע כסף. אביו בסופו של דבר הסתבך, ועקב כך ג’ון היה צריך לעבוד במשק חקלאי כדי לתרום לפרנסת המשפחה. אביו חינך אותו לא לסמוך על אף אחד בחייו (אולי משום שכך זה נראה מהצד שלו), ובאותה נשימה הבטיח לילדיו תגמולים רבים והבטחות בבית כדי שיבצעו מטלות נוספות בבית. כצפוי, הוא כמעט מעולם לא מימש את ההבטחות. יש הטוענים כי מאוחר יותר, התכונות הנכלוליות של ג’ון הגיעו דרך החינוך של אביו. אף על פי שג’ון ניסה לצייר עצמו כפילנתרופ שעוזר ותורם כסף למטרות נעלות, לא כך ראו אותו כל עמיתיו לעבודה, המתחרים ואפילו מכרים או עיתונאים.
ניצנים של הצלחה
כבר בגיל 12, דרך עבודה קשה אליה חונך עוד כילד בעל כורחו, הצליח לחסוך קצת יותר מ-50,000 דולר. עבודתיו העיקריות היו ביצוע משימות שונות אצל השכנים בבניין שבו גר ועבודה בגידול תרנגולי הודו יחד עם אמו. הוא הלווה לחקלאי מקומי את הכסף בריבית של 7%, והוא מספר כי זו הייתה אחת מנקודות המפנה החשובות בתחילת הדרך.
שם הוא למד לראשונה, כי הוא לא חייב לעבוד בשביל הכסף, או כלשונו:
“הרושם הלך ונתפס אצלי, שיהיה זה טוב לתת לכסף להיות המשרת שלי, ולא להפוך את עצמי לעבד של הכסף…”
(מקור: ויקיפדיה)
רוקפלר תמיד היה טוב במתמטיקה, והיה חבר בצוות מנהלי הדיונים בתיכון המקומי בקליבלנד, אשר לשם עבר עם משפחתו בשנת 1853. מסתמן כי החברות בצוות מנהלי הדיונים באה לטובתו בהמשך הדרך, כאשר היה צריך לנאום בדיונים באופן פומבי. הוא היה נואם ממוצע, אך תרגול היכולת עם הזמן הביאה אותו לכדי מצב שככל שעבר הזמן, וככל שהחיים התקדמו – הוא הפך להיות טוב בזה. זו רק סיבה אחת שבעקבותה הוא הפך לדמות שהוא – “האיש העשיר בהיסטוריה”.
הדרך להצלחה והקמת Standard Oil
אחת מנקודות הציון החשובות בחייו של רוקפלר היא הקמת החברה “סטנדרט אויל”, שהיא החברה הגדולה ביותר שהקים – והיא למעשה, ההמשך של בית החרושת שהקימו הוא ושותפיו לחומרים שהיו אז לכאורה לא שימושיים. הכל התחיל מסיפור על סקרנות ותושייה למציאת הזדמנויות בקנה מידה רחב. לדעת רבים, סוד ההצלחה של החברה טמון בעובדה שרוקפלר היה איש סקרן ללא גבולות. הוא ידע הכל על שרשרת האספקה, גם אם החברה שלו הייתה אחראית לייצור החומרים בלבד ולא לאספקתם. לכן, הוא ידע מהן הנקודות בהן ניתן להתייעל באופן הטוב ביותר.
הכניסה של רוקפלר ושותפיו לעסקי הנפט קרתה בשנת 1863. הכל התחיל ממזקקת נפט שהשלושה הקימו באזור התעשייתי של קליבלנד, רק 7 שנים לאחר המצאת הקרוסין ב-1855. אפשר להגיד שג’ון ושותפיו נכנסו לעסקי הנפט בדיוק בזמן המושלם: חסמי כניסה שכמעט ואינם קיימים, לשוק טרי במיוחד. כל אחד יכול לרכוש ציוד קידוח בפחות מאלף דולר, ומחיר האדמה בה מצוי נפט היה נמוך מאוד. הם עלו על ההזדמנות, והרווחים שלהם היו גבוהים מאוד, מה שסייע להם להרים את העסק “על הרגליים” בשנים הראשונות והקשות שלו, די בקלות. לא ניתן לומר שמדובר בהזדמנות ללא סיכון בכלל – שכן בשוק חדש, לא ידעו כמה זמן יימשכו הביקושים לחומרים אלה בתור דלקים. אך המגמה הייתה ברורה, וטווח הזמן שניתן לגריפת הרווחים עם מגמה זו היה קצר – הם היו בין החברות הזריזות והראשונות שהצליחו לעשות זאת.
ביקורת על התנהלותו המונופוליסטית
תוך התפתחות החברה וקניית חברות נוספות שסייעו לו להרחיב את פעילות עסקיו, ג’ון השתמש באמצעים שסייעו לו להשתלט על נתח שוק רחב יותר ולגרוף יותר כספים לכיס החברה, וגם לכיסו הפרטי. רבים טוענים כי לא כל האמצעים כשרים בדרכו, וכי הוא הגיע להון העצום של 418 מיליארד דולר (בשקלול אינפלציה עד היום) במרמה ותוך תכסיסים זדוניים. בין הדברים השונים שאנשים מסוימים טוענים שעשה: הוריד את מחירי הנפט באופן משמעותי ו”שבר את השוק” עקב יכולותיו המדהימות וההבנה הכה עמוקה שיש לו בשוק, קנה חברות מתחרות והפך למונופול שהשתלט על שוק שלם, חיבל במאמצים של חברות אחרות להתבלט בשוק וגרם לחלקן אפילו לפשוט רגל ועוד.
צפו בסיפורו של ג’ון ד. רוקפלר בסרטון הבא החל מדקה 00:35:
מקור: The Men Who Built America (2012), History Channel, פורסם באתר West Collierville Middle School