בהמשך עברה משפחתו לכלכותה וכשהוא ביקש להתקבל למכללה, נתקל בסירוב כיוון שלא ידע אנגלית. כדי לשנות את ההחלטה הוא פנה מדי יום למנהל המכללה עם הבטחה שישלים את החומר ויצליח בלימודים. בסופו של דבר המנהל קיבל את בקשתו והוא אכן סיים תואר ראשון במסחר וחשבונאות.
להצליח בכוחות עצמך
הכירו את לקשמי מיטל – Lakshmi Mittal, הבעלים והמנכ”ל של חברת ArcelorMittal ואחד מהאנשים העשירים בעולם. בשנת 2005 דורג במגזין פורבס כאדם העשיר השלישי בעולם, מה שהפך אותו להודי הראשון שנכנס לעשיריית העשירים בעולם כולו.
אלו מאיתנו שמכירים מעט את הודו יודעים שהמדינה מאופיינת במעמדות ברורים, אך מיטל לא הגיע ממשפחה עשירה ואת העושר שלו עשה במו ידיו כשהשתלט על עסקים שונים בתחום הפלדה ופיתח אותם.
בצעירותו עבד מיטל במפעל הפלדה אותו ניהל אביו והוא יכול היה להמשיך לעבוד שם, אך היו לו חלומות משלו וכשהיה בן 26 בלבד, רכש את מפעל הפלדה הראשון שלו בג’אווה המזרחית שבאינדונזיה. חשוב להבין שהמפעל לא היה רווחי כבר בתחילת הדרך והיה צורך בנחישות וחזון כדי להצליח להקימו. כחלק מהחזון והדבקות בדרך, מיטל עצמו השתכר במשך עשור מסכום של 250$ בלבד לחודש.
בשנת 1989 רכש את מפעלי הפלדה הממשלתיים של טרינידד וטובגו. שני המפעלים הללו הפסידו בתקופת הרכישה ותוך שנה בלבד מיטל הפך אותם לרווחיים. מיטל המשיך לרכוש עוד מפעלים וחברות מתחום הפלדה והתרכז בבתי חרושת קטנים וכושלים. את חלקם הפך להצלחה ואת חלקם רכש לצורך איחוד וחיסול התחרות. בין השנים 2001-2004 השתלט על תחום הפלדה ברומניה, צ’כיה ופולין.
בהמשך הדרך השתלט על יצרנית הפלדה הגדולה ביותר בארה”ב, קבוצת הפלדה הבינלאומית (The International Steel Group). בשנת 2005 השתלט על המפעל הגדול ביותר לייצור פלדה באוקרינה כששילם בעדו פי שתיים מהערכת השווי על פי אנליסטים.
סודות ההצלחה של מיטל כוללים זיהוי הזדמנויות, אומץ גדול ויצירת דברים בצורה שונה מכפי שכולם עושים. היום מייצרת החברה מעל 70 מיליון טון פלדה בשנה והיא מחזיקה ביותר מעשירית מיכולת ייצור הפלדה בעולם כולו. כדי להצליח בכך מעסיקה ענקית הפלדה כ-150,000 עובדים ב-14 מדינות ברחבי העולם.
להתמודד עם הביקורת
לאורך השנים קיבל מיטל וקיבלו החברות השונות שברשותו לא מעט ביקורת ולא במקרה. מפעלי הפלדה נחשבים למזהמים מאד, מה שהוביל לטענות על פגיעה באיכות הסביבה ובעובדים. עוד נטען על מיטל כי הוא הצליח להשתלט על חלק מהתעשיות תודות לשוחד (לעתים בצורת תמיכה במפלגות אלו או אחרות) ואף היו שמועות על סחיטה ועבדות.
לביקורות שהושמעו כנגד מיטל לא הייתה תגובה מיוחדת והחברה המשיכה להתנהל ולהמשיך לייצר פלדה ברחבי העולם. מיטל עצמו אינו איש שמחפש את התקשורת והוא מרגיש בנוח מאד עם צעדיו ומעדיף להיות מפוקס, כפי שנקרא ממש עוד מעט.
10 תכונות פנימיות שהופכות אותך למיוחד
בראיונות שונים שנתן מיטל הוא מנה את התכונות אשר לדעתו חשובות לצורך הצלחה. לצד התכונות הללו הוא מציין כי מה שנכון לחברה אחת לא בהכרח יעבוד לאחרת וכי יש להיות גמישים, יצירתיים ולמצוא את הדרך הנכונה לנהל כל עסק.
אלו עשרת התכונות הייחודיות שלדעת מיטל עזרו לו להצליח בעסקיו:
1. נחישות
כבר מתחילת הדרך יש צורך בנחישות ועקשנות. צריך לרצות לגדול, לרצות את ההצלחה ולפעול למענה. זה לא מספיק לחלום חלומות או לחשוב “באוויר” אלא לפעול לכך. דוגמה לכך הייתה הנחישות של מיטל בקבלה ללימודי התואר הראשון שלו. על אף שקיבל סירוב ממוסד הלימודים, הוא דפק כל יום על דלת המנהל, הבטיח שיצטיין בלימודים, עד שהתקבל אליהם (אגב, הוא אכן עמד בהבטחה שלו).
2. אומץ
בדרך להצלחה צריך לקבל החלטות אמיצות. זה לא קל לקבל אותן ויש לעשות זאת בעיניים פקוחות ותוך הבנה שבדרך יהיה צורך לטפל בקשיים. לקחת החלטות אמיצות אומר שיש סיכון בדבר ולכן צריך לקחת כל החלטה ברצינות רבה ובכובד ראש. לאחר לקיחת ההחלטה יש לעמוד מאחוריה ולעשות הכל כדי שהיא תצליח.
3. אחריות
כדי להצליח נדרשת אחריות: על העסק, על ההצלחה ועל הסביבה. אחריות משמעותה לעמוד מאחורי ההחלטות, לקבל את ההשלכות, לטפל בהן וגם להיות אחראיים על המוצר המוגמר ועל הלקוחות. זוהי האחריות של העסק לספק ללקוחות מוצר יותר טוב.
4. מטרות שאפשר להשיג
על פי מיטל, הוא מעולם לא חשב שהוא יהיה עשיר. הוא תמיד קבע לעצמו יעדים קטנים שהוא היה משוכנע שהוא יוכל לעמוד בהם. מטרות גדולות מדי נראות כבלתי ניתנות להשגה ולכן הוא תמיד חשב קודם כל על השנה הקרובה ורק בהמשך הדרך החל להציב מטרות לחמש ולעשר השנים הבאות.
5. איתור הזדמנויות
תמיד חשוב לאתר את ההזדמנויות מסביב ותקופות משבר הן תקופות בהן יש הזדמנויות רבות. זה הזמן לבדוק את המצב, לבחון מה אפשר לעשות יותר טוב ולחשוב על פעולות מהפכניות. בתקופת משבר יש להסתכל על באומץ על העתיד ולפעול כדי שהוא יהיה טוב יותר.
6. התמודדות עם אתגרים
לכולם יש אתגרים והחוכמה היא להצליח לעבור אותם. יש צורך בנחישות רבה, אמונה עצמית ולמצוא את הדרך לבדל את עצמך בתוך האתגר. כולם עובדים קשה אבל מה שמפריד בין אלו שפשוט עובדים קשה לבין אלו שמצליחים הוא מציאת הייחודיות.
7. שמירה על הפוקוס
מיטל סיפר על עצמו שבשלב מסוים בחייו הוא החל לשחק גולף. הוא היה מתעורר מדי בוקר ומגיע למגרש עד ליום שהוא הבין שהגולף הפך להיות הדבר החשוב ביותר בחייו. הוא נהיה מכור לגולף וזה הפריע לו בדברים אחרים. ברגע שהוא הבין זאת הוא עצר את ההתמכרות מיד ומעולם לא חזר שוב לשחק.
8. צבירת ניסיון והצלחות
ככל שהניסיון רב יותר כך קל יותר לייצר את ההצלחה הבאה. ברור שנדרש אומץ וידע, אך נדרש גם ניסיון בהצלחה וכל הצלחה קטנה מובילה לעליה בביטחון העצמי. חשוב לצבור ניסיון גם בדברים קטנים שגורמים לאמונה העצמית לגדול.
9. להראות דוגמה לאחרים
בראיון שנתן מיטל, הוא דיבר על כך שחשוב לו להראות דוגמה אישית ולכן הוא מתעקש שהבכירים בחברות שלו יסתובבו ברצפת הייצור. חשוב לו שהמנהלים יראו מה מתרחש, שיפעלו בצורה בטוחה וידאגו לשוחח עם העובדים על הבטיחות והבריאות שלהם.
10. עשיית דברים בצורה אחרת
כדי ליצור הצלחה צריך לעשות את הדברים אחרת. אי אפשר להיות כמו כולם, צריך להיות טובים יותר, יעילים יותר ובמילים אחרות, לעשות את הדברים בצורה שונה מכפי שהם כבר נעשו. מיטל מעיד על עצמו שאם הוא רק היה בונה מפעלי פלדה היה גבול למה שהוא היה יכול לעשות ולכן הוא ייעל את התהליכים, הוביל להורדת מחירים ולמוצרים טובים יותר עבור לקוחותיו.